میجینک mijink

گارگین فتائی

 

در کلیسای ارمنی روزهء بزرگ وقتی به نیمه می رسد میجینک نامیده می شود .

روزه بزرگ یا مِتس باهک به ارمنی մէծ պահք

چهل و هشت روز طول می کشد و شامل هفت هفته است و اشاره به روزه چهل روزه مسیح در پای کوه دارد .

در این مدت مسیح از خوردن و آشامیدن امساک نمود ولی این روزه به معنای خودداری از خوردن و آشامیدن در ساعات معینی از روز نیست بلکه در این مدت روزه داران از خوردن برخی از خوراکیها پرهیز می کنند و نه همهء آنها . در این مدت روزه داران باید از خوراکیهایی استفاده کنند که ریشه گیاهی داشته و از خوردن آنچه که از حیوانات حاصل می شود خودداری نمایند .

علاوه بر پرهیز مادی ، روزه داران باید نسبت به برخی از عادات ناشایست اخلاقی نظیر دروغ گویی ، حرافی ، تمسخر و تحقیر و نظایر آن نیز خودداری ورزند و همانگونه که مسیح در این چهل روز از سوی شیطان مورد وسوسه قرار گرفت و سربلند از آزمایش بیرون آمد روزه دار نیز باید دراین مدت در جهت نزدیکی به خدا و دوری از شیطان و هواهای نفسانی گام بردارد

از آنجایی که عید پاک در مسیحیت از اعیاد ثابت نیست بالتبع روزه بزرگ یا کاراسنوریا به ارمنی քառասնօրիա  به انگلیسی karasnoria

نیز ثابت نخواهد بود و امسال از پانزدهم  فوریه برابر با بیست و هفتم بهمن  شروع شده که در واقع دوشنبه بعد از جشن برغندان یا به ارمنی բուն բարեկենդան  به انگلیسی bun baregendan  شروع شده و تا سوم آوریل  یعنی یک روز مانده به عید پاک مطابق چهاردهم  فروردین ماه به پایان می رسد .

این چهل و هشت روز دارای هفت یک شنبه مهم است که بر روی هر کدام در کلیسای ارمنی اسمی گذارده اند که یاد آوری قسمتی از اناجیل اربعه می باشند . به یک شنبه در زبان ارمنی گیراگی به ارمنی կիրակի و به انگلیسی giragi  گویند

 این هفت یک شنبه عبارتند از

Բուն բարեկանդան կիրակի

Bun baregendan giragi

یک شنبه جشن برغندان

 

Արտաքսման կիրակի

Ardaksman giragi

یک شنبه خروج

 

 Անառակի  կիրակի

Anaragi giragi

یک شنبه فرزند گمشده یا فرزند باز یافته

 

Տնտեսի կիրակի

Dndesi giragi

یک شنبه مدیران خانه

 

Դատաւորած կիրակի

Datavorats giragi

یک شنبه داوری

 

Գալստեան կիրակի

Galstian  giragi

یک شنبه پیش رو

 

Ծաղկազարդի կիրակի

Tsaghkazarti giragi

یک شنبه تزئین گل

 

یک شنبه مدیر خانه به احترام خانم خانه و بویژه خانمهای مسن و مادربزرگ ها گرفته می شود و از آنها یاد می گردد . در این روز غذاهای ویژه روزه بزرگ و بویژه دو غذا به نامهای دِقین کوفتا به ارمنی դեշին քուֆտա  به انگلیسی deghin kufta  که تحت اللفظی یعنی کوفته زرد و یا همان کوفته ارمنی که از نخود درست می شود و تتوِباس به ارمنی թթւէ պաս به انگلیسی ttve bas  که آن هم شامل سوپی محتوای رشته و لوبیا و نخود بوده و مزه ترش می دهد می باشد .

یک شنبه تزئین گل یا دزاقگازارت در واقع روزی است که مسیح وارد بیت المقدس شد و از این روز تا عید پاک را آواگ شابات به ارمنی աւագ շաբաթ   به انگلیسی avag shabat  یا هفتهء بزرگ تهیه می شود  .

گفتیم که وسط روزه بزرگ را به ارمنی میجینک گویند    

در این روز بر حسب رسم مردم میان روزه داران ، نوعی  نان شیرینی موسوم به گاتا که از نان فطیر درست می شود بین آنها تقسیم می شود و در قطعه ای از این نان ، سکه ای فلزی گذاشته می شود که در باور مردم اگر آن سکه فلزی سهم کسی شد آن فرد در آن سال موفقیت های عظیمی کسب خواهد کرد .

جالب اینجاست که میجینک همیشه و در همه حال روز چهارشنبه می افتد !

 

 

 

 

 

منابع

1: http://www.armtimes.com/10902

2: http://lusamut.net/preview.php?id=1776

3: http://tert.am/hy/news/2012/03/13/michink/

4: تاریخ کلیسای ارمنی

نگارش دکتر ادیک باغداساریان – ناشر مولف - 1380